IVF-kliniken ger nytt hopp

WP_IVF_2
Foto: Olle Hernegren

Under takåsarna i ett hus från 1902 har IVF-kliniken i Falun sina nya lokaler.

1989 startade IVF-klinikenFalun sin verksamhet på Falu lasarett, och sedan dess har drygt 5000 barn kommit till världen med klinikens hjälp. I juni 2010 gick flyttlasset till nya lokaler i ett vackert sekelskifteshus i centrala Falun. Här har en helt ny IVF-enhet byggts där högteknologi kombineras med personligt omhändertagande.

Vackra stengolv, smidesdetaljer och utsirade träräcken kan den besökare uppleva som tar trapporna istället för hissen upp till klinikens unika lokaler under takåsarna. Här erbjuds paren en lugn och rofylld miljö.

Ett laboratorium i toppklass

I de totalrenoverade lokalerna fick kliniken förutsättningar för ett ultramodernt labb, unikt i sitt slag.

– Vi anser att det är det modernaste laboratoriet i Sverige, säger verksamhetschefen Staffan Nilsson.

Laboratoriet är byggt utan ytterväggar, som ett rum i rummet vilket gör att faktorer som luftflöde, lufttryck och temperatur kan kontrolleras.

– Det ger oss förutsättningarna för att ta hand om ägg, spermier och embryon på bästa sätt säger Ann-Britt Engström, ansvarig på laboratoriet.

WP_IVF

Blastocystodling ger större säkerhet

IVF-kliniken i Falun tror på blastocystodling, och kliniken har specialiserat sig på denna teknik. En blastocyst är ett embryo som fått växa i fem dygn innan det återförs till kvinnan eller fryses in för framtida behov.

– Flera studier visar att blastocystodling ger bättre resultat, betonar Staffan Nilsson. Metoden innebär att vi med större säkerhet kan välja ut och återföra det bästa embryot.

Blastocystodling innebär arbete veckans alla dagar men tillsyn ger resultat – vid varje enskild behandling med återförande av en välutvecklad blastocyst är graviditetstalet drygt 50 %.

Vänligt och professionellt bemötande

Men att hjälpa livet att bli till är mer än ett förstklassigt laboratorium. När ett par söker till kliniken är det av avgörande betydelse att teamet av läkare, barnmorskor och sjuksköterskor har tid och kunskap att möta parens behov. Professionellt bemötande och engagemang är viktiga förutsättningar för att paren ska känna trygghet och optimism när de genomgår behandling.

– Vi får mycket positiv respons på det omhändertagande paren får när de kommer hit, säger sjuksköterskan Ingela Sundström. Vi lyssnar och vi behandlar varje par efter deras förutsättningar. Alla har förväntningar inför framtiden och behöver ett individuellt bemötande.